Giresunlulara demiryoluna ‘sahip çıkalım’ çağrısı

Giresunlulara demiryoluna ‘sahip çıkalım’ çağrısı

Giresunlulara demiryoluna ‘sahip çıkalım’ çağrısı

 

Giresun Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (GESOB) Başkanı Ali Kara, “Raporları incelendiğinde Gümüşhane Trabzon güzergahı 108 kilometre olup bu güzergahta 86,5 kilometre tünel projelendirilmiştir. Gümüşhane Tirebolu güzergahı ise 85,5 kilometre olup bu güzergahta 56,3 kilometre tünel planlanmıştır. Görüldüğü üzere hem mesafe açısından hem yapıldıktan sonra ticari maliyeti açısından çok önemli avantajları olan bu güzergahı Giresunlular mutlak suretle sahiplenmeli ve ilimiz ekonomisine kazandırmalıyız” dedi.

 

Kara, yaptığı açıklamada, liman bağlantılı demiryolu taşımacılığında Tirebolu’nun uluslararası alanda en karlı ve vazgeçilmez unsur olacağını ifade ederek, bu anlamda çok ciddi anlamda düşünülen projenin Tirebolu-Gümüşhane hattı olarak hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

 

2012 yılında bitirilen ÇED raporlarını açıklayan Kara, “Raporları incelendiğinde Gümüşhane Trabzon güzergahı 108 kilometre olup bu güzergahta 86,5 kilometre tünel projelendirilmiştir. Gümüşhane Tirebolu güzergahı ise 85,5 kilometre olup bu güzergahta 56,3 kilometre tünel planlanmıştır. Görüldüğü üzere hem mesafe açısından hem yapıldıktan sonra ticari maliyeti açısından çok önemli avantajları olan bu güzergahı Giresunlular mutlak suretle sahiplenmeli ve ilimiz ekonomisine kazandırmalıyız. Böyle kısa mesafe avantajını kullanarak proje gerçekleşmesi halinde ülkemiz açısından değerlendirildiğinde iç ve dış ticarette kar oranı hesabı kat kat artacak Sarp-Samsun Projesi’nin de hayata geçmesi ile demiryolu ulaşımında Erzincan-Kavşak olacak yan kollar olarak zaruri hale gelen proje nice işletilemeyen maden ve petrol yatakları işletilebilecek, ağır tonajlı taşıma rahatlayıp hızlanacak batıdaki sanayi ağırlığı aynen doğu bölgelerine kurulacak ve bu bölgelerde yatırımı hızlandıracaktır” dedi.

 

“İlimiz daha çok kendi kârı sebebiyle sınırlarını Erzincan-Gümüşhane-Tirebolu Projesi ve Samsun-Sarp-Batum-Tiflis-Bakü Projesi gibi hayata geçireceği projeleri zorladığı müddetçe çok büyük yükselme ve gelişme olacağı yüksek medeniyet seviyelerine ulaşacağının idraki içinde olarak mücadelesini bıkmadan usanmadan vermelidir” diyen Kara, şunları kaydetti:

 

Ülkemizde ve dünyada bulunan sahil kesimlerindeki büyük gelişmiş illere bir bakınız hep gelişerek kazanmaları liman ve demiryolunun olmasıyla birlikte kullanılması sebebiyle olmuştur. Bu zamana kadar Giresun bunu başaramadıysa eleştirmenin bir manası olmaz. Ama yetkililere iş yaptırmak için daima ümitle çalışmak gerekir. Yapılacak işler çok gecikmiş olsa bile yapılmaya başlandığı an ilimiz ve bölgemiz için büyük bir kârlılıktır. Ümitsizlik ve karamsarlık doğru değildir.

 

Erzincan-Gümüşhane üzerinden Karadeniz’e ulaşacak tren yolu için Gümüşhane’den iki ayrı güzergah 2012 yılı nihai ÇED raporu ile kesinleşmiş olması nedeniyle Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz hafta içinde açıkladığı Trabzon güzergahına ilave olarak sayın valimiz, milletvekillerimiz, belediye başkanımız, siyasi parti başkanlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızdan oluşacak bir heyetle Sayın Cumhurbaşkanımızdan randevu talep ederek hükümetimizce 25.01.2006 tarihinde kanunlaşmış olan İller ve Bölgeler Arasındaki Kalkınmışlık Farkını Gidermeye Yönelik 5449 Sayılı Kanun Öngörüsünde Trabzon Güzergahından çok daha maliyeti düşük olan mesafe kısalığı nedeniyle çok daha ekonomik tercih sebebi olan Gümüşhane-Tirebolu Projesinin de aynı proje kapsamına dahil edilmesini talep etmekteyiz.”