Ordu'da Kivi Yetiştiriciliği İçin Önemli Eğitim

Ordu'da Kivi Yetiştiriciliği İçin Önemli Eğitim

Ordu'da Kivi Yetiştiriciliği İçin Önemli Eğitim

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde fındık üretiminden sonra en çok tercih edilen tarım ürünlerinden biri olan kivi, yanlış bakım uygulamalarının ekonomik kayba neden olduğu bir sorunla karşı karşıya. Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, bu sorunu çözmek amacıyla teknik personeller ve tarım danışmanlarına yönelik "Kivide Budama ve Gübreleme" konulu uygulamalı eğitim düzenledi.

Ordu Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı demonstrasyon bahçesinde gerçekleşen Kivide Budama ve Gübreleme Eğitimi'ne katılan İl Müdürü Kemal Yılmaz, yaptığı açıklamada, kivide arzu edilen verim ve kalitenin elde edilmesi için budamanın önemine vurgu yaptı. Yılmaz, budamanın aşırı büyümeyi kontrol altında tuttuğunu, meyve verimini artırdığını ve bitki sağlığını koruduğunu belirtti. Tarımsal faaliyetler arasında mutlaka gerçekleştirilmesi gereken bir işlem olduğunu ifade eden Yılmaz, doğru budama yöntemlerine dikkat çekti.

İl Müdürü Yılmaz, her yıl düzenli verim almak ve omcalara verilen şekli uzun yıllar korumak için kivilerde kış ve yaz budamasının doğru bir şekilde sürekli olarak yapılması gerektiğini vurguladı. "Zamanında ve düzgün yapılmış budamalarda vejetatif gelişme ile mahsul verimi arasında sürekli bir denge oluşur. Böylece hem meyve kalitesinde hem de meyve veriminde artış sağlanacağı gibi, kivide zamanında ve doğru bir budama yapılmazsa yanlış kesilen her bir sürgün verim kaybına neden olacaktır" dedi