Fındık üreticilerine toprak analizi uyarısı

Fındık üreticilerine toprak analizi uyarısı

Fındık üreticilerine toprak analizi uyarısı

 

 

Giresun’da fındık üreticilerine toprak tahlili yaptırmaları konusunda uyarılarda bulundu.

 

Tarım uzmanları tarafından yapılan uyarılarda, fındıkta hasat ve harman işlemlerinin büyük oranda tamamlandığını belirtilerek, üreticilerin yeni üretim sezonunun hazırlıklarına zaman kaybetmeden ilk olarak toprak tahlili yaptırarak başlamaları gerektiğini ifade edildi.

 

Fındıkta istenilen verim ve kaliteye ulaşabilmek için toprak tahlilinin çok önemli olduğunu kaydeden uzmanlar, şunları dile getirdiler:

 

"Bitkisel üretimde karlı bir üretim yapabilmenin ilk şartlarından bir tanesi bitkiye gerekli besin maddelerini doğru zamanda ve doğru şekilde vermektir. Bunun içinde öncelikle bitkinin yetiştiği toprağın özelliklerini bilmemiz ve toprağı tanımamız gerekmektedir. Toprağın özelliklerini bilmemiz için ise toprak analizi yaptırmak gerekmektedir.

 

Toprak tahlili, birim alandan yüksek ve kaliteli ürün alınması için gereklidir. Toprak analizi, toprakta bulunan faydalı bitki besin elementi düzeylerini ve o toprakta yetiştirilecek bitkilerin ihtiyacı olan gübrenin miktar ve cinsini belirlememizi sağlar. Toprak analiz sonucu, hastaya verilen bir reçete gibidir ve bu reçeteye göre tedavi uygulanır. Toprak analizi yapılmaz ise gereğinden fazla veya az gübre uygulanabileceği gibi hatalı bir gübre çeşidi de kullanılabilmektedir. Bunun sonucunda da hem paramız boşa gitmiş olur hem de toprağın yapısını bozarak çevreyi kirletmiş oluruz. Dolayısıyla üreticilerimizin karlı bir üretim yapabilmeleri için analiz sonuçlarına göre gübreleme yapmaları gerekmektedir."