İlk 6 ay sadece anne sütü!

İlk 6 ay sadece anne sütü!

İlk 6 ay sadece anne sütü!

 

1-7 Ekim Emzirme Haftası kapsamında Giresun İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birimi koordinasyonunda hafta boyu sürecek olan etkinliklere ‘Anne ve Bebek Dostu’ hastanelerden biri olan Giresun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde stant açılışı ile başlanıldığı belirtildi.

 

Müdürlükten yapılan açıklamada, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Muhammet Bulut, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Ünal Özek, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Berkan Şahin ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü İpek Elifoğlu’nun katıldığı programda, Müdür Bulut tarafından anne ve babalara anne sütü ve emzirmenin faydaları hakkında bilgilendirme yapıldığı belirtilerek, hastanede yeni doğum yapmış anne ve bebekleri odalarında ziyaret edilip hediyelerin (bebek battaniyesi ve emzirme önlüğü) verildiği, bebeklerine ilk 6 ay sadece anne sütü vermeleri, 2 yaş ve ötesine kadar emzirmeyi sürdürmeleri konusunda teşvik edildiği kaydedildi.

 

ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ

 

Açıklamada, anne sütünün bebek beslenmesinde eşsiz bir besin olduğu ifade edilerek, şu bilgiler verildi:

 

Toplumu oluşturan bireylerin sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yaşam sürdürebilmesinde yeterli ve dengeli beslenme vazgeçilemez temel unsurlardandır. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar göstermiştir ki anne sütü bebek beslenmesinde eşsiz bir besindir. Anne sütünün içeriği sayesinde hem bebek ölümleri azalmakta hem de sağlıklı nesiller artmaktadır. Anne sütü, bebeğin ilk 6 ay ihtiyacı olan protein, yağ, demir, vitamin gibi her türlü besin değerine içeren ideal besin kaynağıdır. İçindeki koruyucu maddeler nedeniyle bebeği enfeksiyonlardan korur. Anne sütünde yeterli miktarda su ve vitamin bulunduğu için, çok sıcak iklimlerde bile bebeğe su vermeye gerek yoktur. Ayrıca emzirme bebeğin annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yoludur.

 

Anne sütü bebeği ishal, solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardan korur, çene ve diş gelişiminde önemli rolü vardır. Anne sütü ile beslenmiş çocuklar astım, alerji, çocuk diyabeti gibi hastalıklara karşı daha dirençli olmaktadır. Ayrıca anne sütü alan bebeklerde, pişik, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür. Anne sütü ile beslenen bebeklerin IQ’ları 3-4puan daha yüksek olur.  Emzirme anneler için de faydalıdır; göğüs kanseri, yumurtalık kanseri, kemik erimesi ve anemi risklerini azaltır. Annelerin doğum öncesi kilosuna daha hızlı ulaşmasını sağlar. Emzirme, annelerin ve bebeklerinin sağlığı ve refahında en önemli faktördür. Diğer hiçbir besleme seçeneği emzirmenin kanıtlanmış yararlarını sağlamaz. Bu sebeple anne sütünün kullanımı ve emzirme tüm dünyada yeniden yaygınlaştırılmaktadır.

 

Ülkemizde 1991 yılından itibaren ‘Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı’ yürütülmektedir. 2009 yılında ilimiz ‘Altın Bebek Dostu İl’  unvanını almaya hak kazanmış olup ilimiz genelinde doğum yapılan tüm hastanelerimiz ‘Bebek Dostu Hastane’ unvanına sahiptir.  Birinci basamak sağlık kuruluşlarında ise tüm birimlerimizden yüzde 98’i ‘Bebek Dostu Aile Hekimliği’ unvanını taşımaktadır.

 

Tüm gebelerimizin, doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası konularında bilgi sahibi olmalarını, bilgilerinin güncellenmesi ve bilinçli doğum yapmalarını sağlamak, anne sütünün önemini anlatarak doğum sonrası emzirmeye teşvik amacıyla tüm Toplum Sağlığı Merkezlerimizde  ‘Gebe Bilgilendirme Sınıfları’ ve doğum yapılan hastanelerimizde ‘Gebe Okulları’ hizmet vermektedir. Covid-19 salgını döneminde de eğitimlerini uzaktan sürdüren Gebe Bilgilendirme Sınıflarına vatandaşlarımız hafta içi her gün ulaşabilirler.

 

Anne sütünün ve emzirmenin önemini vurgulamak amacıyla ülkemizde her yıl 1-7 Ekim Ulusal Emzirme Haftası olarak kutlanmaktadır. Müdürlüğümüzce de her yıl olduğu gibi hafta boyu etkinlik faaliyetleri yapılarak halkımıza anne sütünün faydaları anlatılmaktadır. 3 Ekim Pazartesi ilk olarak Giresun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kurulan standa İl Sağlık Müdürümüz Doç. Dr. Muhammet Bulut ziyarette bulunarak polikliniklere başvuran annelere anne sütünün ve emzirmenin önemi hakkında birebir bilgilendirme yaptı ve hediyeler (bebek battaniyesi, emzirme önlüğü) dağıttı.  Ayrıca yeni doğum yapan anneleri ekibi ile odalarında ziyaret etti, ailelere emzirmenin faydalarından bahsetti.

 

Tüm hafta boyunca Giresun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Atatürk Meydanında, Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi başta olmak üzere tüm ilçelerimizde meydanlarda konu ile ilgili stant çalışmaları ve broşür dağıtımı gerçekleştirilmektedir.

 

Müdürlüğümüz resmi instagram hesabından moderatörlüğünü Laktasyon Hemşiresi Özlem Güres’in yapacağı, Giresun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Uzm. Dr. Kıvanç Çelikkalkan’ın konuk olacağı ‘Anne Sütünün Önemi ve Emzirme’ konulu canlı yayın programı düzenlendi.”