İşçiler gelmeye başladı

İşçiler gelmeye başladı

İşçiler gelmeye başladı

 

Giresun’da fındık toplama tarihleri belirlenirken mevsimlik işçiler de gelmeye başladı. Geçici konaklama merkezine yerleşen işçiler sahil kolunda 14 Ağustos’tan itibaren fındık toplamaya koyulacak.

 

Giresun’da 2022 yılı fındık hasat tarihleri belli oldu. Giresun’da fındık toplama tarihleri, sahil kolda 14 Ağustos, orta kolda 21 Ağustos, yüksek kesimlerde ise 26 Ağustos olarak belirlendi.

 

Önceki yıla göre yaklaşık 10 gün geç başlayacak hasat öncesi de mevsimlik işçiler bölgeye gelmeye başladı. Giresun’a gelen işçiler de geçici konaklama merkezine yerleştiler. Giresun Vali Yardımcısı Hasan Tanrıseven başkanlığındaki heyet de Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri Konaklama Merkezinde (METİP) incelemede bulundu, gelen işçilerle sohbet etti.

 

Tanrıseven, Giresun Valisi Enver Ünlü’nün talimatları ile fındık hasadı öncesinde hazırlıkların titizlikle yapıldığını belirterek “Giresun’un en önemli ürünü olan fındığın en iyi şekilde değerlendirilmesi, geçici tarım işçilerinin istihdamı konularını gözden geçirdik. Amacımız hem fındığın en iyi şekilde değerlendirilmesi hem de kamu kurumları olarak üretici ve fındık tarımında çalışanlarla da istişare ederek gerekli çalışmaları yapmaktır” dedi.

 

“ÇOCUKLARIN YERİ BAHÇE DEĞİL OKULDUR”

 

Tanrıseven, yasal mevzuat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının talimatları ve ILO’nun kuralları çerçevesinde çocuk işçiliği ile mücadele için de çalışmalar yapıldığını belirtti. 16 yaşından küçük çocuklara yönelik sosyal ve kültürel etkinlikler planlandığını söyleyen Tanrıseven “Çocukların yeri tarla değil, okuldur” hatırlatması yaptı.

 

ÇOCUKLARA YÖNELİK ÖZEL PROGRAMLAR

 

Bu arada fındık işçilerinin, çocuklarına Giresun İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından eğitsel ve sportif faaliyetler, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce de kentin tarihi ve turistik yerlerine geziler düzenleneceği aktarıldı.

 

Valilikten yapılan açıklamada konaklama merkezinin her haliyle hazır olduğu ifade edilerek, gelen işçilere yönelik yapılacak çalışmayla ilgili de şunlar kaydedildi:

 

“METİP alanında fındık işçilerinin konaklayacağı yerlerde İl Özel İdaresi, İŞKUR ve Giresun Belediyesi tarafından gerekli bakım ve onarımlar yapılırken konaklama merkezi işçilerin ihtiyaçlarına göre hazırlandı. Bu çerçevede Giresun’a gelen fındık işçilerinin kayıtları emniyet ve jandarma tarafından yapılarak fındık bahçelerine intikalleri sağlanacak. Mevsimlik tarım işçilerine Giresun İl Sağlık Müdürlüğünce sağlık taraması yapılarak aşısız olanların aşı olması sağlanacak ve ailelere hijyen malzemeleri verilecek. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce fındık tarımına yönelik gerekli denetim ve bilgilendirme faaliyetleri yapılacak.”