TALIÇ’TAN DEV PROJELER

TALIÇ’TAN DEV PROJELER

TALIÇ’TAN DEV PROJELER

MHP Dereli Belediye Başkan Aday Adayı Ali Talıç, Dereli Belediyesi'ne kazandıracağı projelerle ilçenin ekonomik ve sosyal yapısına büyük katkılar sağlamayı hedefliyor.

İlçenin doğal kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirmeyi amaçlayan Talıç, Dereli Belediyesi envanterine kazandırılacak olan projelerle ilçeye ekonomik katkıda bulunmayı hedefliyor. Projelerle, belediyenin kendi üretimini artırarak dışarıdan malzeme tedarikini azaltacak ve mahalle yol çalışmaları ile sanat yapıları duvar çalışmalarında kullanılmak üzere malzeme üretecek.

Talıç, projelerin istihdam odaklı bir yaklaşımla hayata geçirileceğini belirtiyor. Yaklaşık 150 kişinin istihdam edileceği projelerle tesislerin uzun vadede geliştirilmesi ve büyümesiyle birlikte ilave personel alımının da gündeme geleceğini ifade etti.

DERELİ BELEDİYESİ KUM, ÇAKIL, ELEME KONKASÖR TESİSİ

MHP Dereli Belediye Başkan Aday Adayı Ali Talıç; “Dereli Belediyesi Envanterine, Doğal Kaynakların işlenerek ekonomiye kazandırılması Belediyenin hizmet aşamasında dışarıdan malzeme tedarikinin önün kapatarak Dereli Belediyesinin ihtiyaçlarını kendi üretim yaptığı konkasör tesisinden elde ettiği malzeme ile karşılayarak ciddi anlamda katkı sağlayarak kazandırılması ile ilgili olarak Kum, Çakıl, Eleme Konkasör tesisini kazandırarak Dereli Belediyesine hem ekonomik anlamda hem de istihdam anlamında büyük bir katkı sağlamayı hedefliyor. Doğal Kaynakların Devlet Su İşleri (DSİ ) ve Özel İdare Koordinasyonunda dere yataklarının ıslah edilmesi ve yol genişlemelerinde kırılacak kaya parçalarının işlenerek ekonomiye kazandırılması ile ilgili olarak Kum, Çakıl, Eleme Konkasörü Milli Ekonomimize ve Dereli Belediyemize en büyük katkıyı sağlayacak.“

“Bu projede istihdam ön plana çıkarak yaklaşık en az 25 kişi istihdam edilecek olup uzun vadede tesisimizin geliştirilmesi ve büyümesi ile önümüzdeki süreçte ilave personel alımının da önü açılmış olacaktır” dedi.

DERELİ BELEDİYESİ MOBİL BETON SANTRALİ, MOBİL CARMİX ARACI

Dereli Belediyesi Envanterine, Mobil Beton Santrali ve Mobil Carmix aracını kazandıracağını söyleyen Talıç; “Dere yatakları ıslah çalışmalarından tedarik edilen Doğal Kaynakların işlenerek ekonomiye kazandırılması Belediyenin hizmet aşamasında dışarıdan malzeme tedarikinin önünü kapatarak Dereli Belediyesinin ihtiyaçlarını kendi üretim yaptığı konkasör tesisinden elde ettiği malzeme ile karşılayarak ciddi anlamda katkı sağlayarak kazandırılması ile ilgili olarak Kum, Çakıl, Eleme Konkasör tesisinden tedarik edilen malzemelerin mahalle yol çalışmaları, sanat yapısı duvar çalışmalarında kullanılmak Mobil Beton Santrali ve Mobil Carmix aracını ile üretim yapacağız. Üretilen hazır beton, transmiksere direk olarak veya konveyör bant sistemi ile hızlı bir şekilde çalışma sahasına ivedilikle nakil edilecek olup kısa süreli veya çalışma alanı dar olan inşaat, yol ve  yapı projelerimizde tercih edebileceğimiz bu santraller seyyar ve kompakt yapıları sayesinde, birden fazla projede kullanılabileceğiz. Dereli Belediyesine hem ekonomik anlamda hem de istihdam anlamında büyük bir katkı sağlamayı hedefliyoruz. Mobil Beton Santrali Milli Ekonomimize ve Dereli Belediyemize en büyük katkıyı sağlayacak projelerimizden bir tanesidir ” dedi.

“Bu projede istihdam ön plana çıkarak yaklaşık en az 20 kişi istihdam edilecek olup uzun vadede tesisimizin geliştirilmesi ve büyümesi ile önümüzdeki süreçte ilave personel alımının da önü açılmış olacaktır” ifadelerini kullandı.

DERELİ BELEDİYESİ KİLİT TAŞ PARKE VE BORDÜR ÜRETİM TESİSİ

Yine Projelerini sıralamaya devam eden Talıç Parke ve Bordür Üretim Tesisinden de bahsetti; “Dereli Belediyesi Envanterine,  Kilit Taş Parke ve Bordür Üretim Tesisi kazandıracağız. Dere yataklarında ıslah edilerek temizlenen Doğal Kaynakları Konkasör tesisimizde işleyerek tedarik edilen Kum ve Çakılı Kilit Taş Parke ve Bordür Üretim Tesisinde Üretim yaparak Dereli İlçemizin peyzaj, park bahçe, kaldırım, yol, vb. temel ihtiyaçlarını üreterek Kilit Taş Parke ve Bordür Üretim Tesisi sayesinde sağalacağız Bu üretim tesisside Dereli Belediyesi ekonomisine ciddi anlamda fayda sağlayacak olup Belediyenin hizmet aşamasında dışarıdan malzeme tedarikinin önünü kapatarak Dereli Belediyesinin ihtiyaçlarını kendi üretim yaptığı Kilit Taş Parke ve Bordür Üretim Tesisindenelde edilen malzeme ile karşılayarak ciddi anlamda katkı sağlayacaktır. Milli Ekonomimize ve Dereli Belediyemize en büyük katkıyı sağlayacak olan bir projemizdir.“

“Bu projemizde istihdam ön plana çıkarak yaklaşık en az 30 kişi istihdam edilecek olup uzun vadede tesisimizin geliştirilmesi ve büyümesi ile önümüzdeki süreçte ilave personel alımının da önü açılmış olacaktır” dedi.

DERELİ BELEDİYESİ GERİ DÖNÜŞÜM TESİSİ

Yine Dereli Belediyesi Envanterine, Geri Dönüşüm tesisini kazandırarak belediyeye hem ekonomik anlamda hem de istihdam anlamında büyük bir katkı sağlamayı hedeflediklerini söyleyen Talıç; “Geri dönüşüm tesisi, atık malzemelerin yeniden kullanıma hazır hâle gelmesini sağlamaktadır. Son yıllarda özellikle Geri dönüşüme uygun atık malzemeler bu tesislerde yeniden değerlendirilerek ülke ekonomisine ciddi anlamda katkıda bulunmaya başlamıştır. Demir, alüminyum,karton, plastik, şişegibi malzemeler, birçok üründe yer aldığı için geri dönüştürülmesi oldukça kârlıdır. Bu tür ürünlerin geri dönüştürülmesi aynı zamanda doğanın zarar görmesini de engellemektedir. Geri dönüşüm tesislerinde ilk olarak atık malzemeler, türlerine göre kategorize edilerek ayrıştırılacaktır. Ayrıştırılan geri dönüşüm malzemeleri ülke ekonomisine ve Dereli Belediyesi’nin ekonomisine katkıda bulunacak olup istihdamında önünü açacaktır. Mevcut çöp konteynırlarının yanına ilave olarak eklenecek konteynırlar, ayrı bir özel toplama aracı ve ekipmanları ile tesisimize nakil edilerek işlem sürecine girecek olan geri dönüşüm malzemeleri Milli Ekonomimize ve Dereli Belediyemize en büyük katkıyı sağlayacaktır.”

“Bu projemizde yaklaşık en az 30 kişi istihdam edilecek olup uzun vadede tesisimizin geliştirilmesi ve büyümesi ile önümüzdeki süreçte ilave personel alımının da önü açılmış olacaktır” dedi.

DERELİ BELEDİYESİ SU ÜRETİMİ VE İŞLETME TESİSİ

Talıç, Dereli Belediyesi Envanterine Su Üretimi ve İşletme Tesisini kazandıracağını kaydetti. Proje ile ilgili bilgi veren Talıç; “Su Üretimi ve İşletme Tesisimizde 200 cc ve 300 cc pet bardak su, 0,5 LT - 1 LT Pet Şişe, 5 LT - 10 LT - 19LT Damacanasu üretimi yaparak. Bölgemizin kalkınmasına ve istihdamında önünü açmış olacağız. Dereli İlçemizde bulunan Su kaynaklarınınboş yere akmasının önüne geçerek israf edilmesini engellemiş olacağız Su Kaynakları bulunduğu bölgeler toprak yapısı itibari ile insan sağlığı için yararlı olan birçok minerali barındırmaktadır. Bu projemizde Dereli Belediyesi’nin ekonomisine katkıda bulunacak olup istihdamın da önünü açacaktır. Milli Ekonomimize ve Dereli Belediyemize en büyük katkıyı sağlayacak projelerimizden bir tanesidir.”

“Bu projemizde yaklaşık en az 20 kişi istihdam edilecek olup uzun vadede tesisimizin geliştirilmesi ve büyümesi ile önümüzdeki süreçte ilave personel alımının da önü açılmış olacaktır” dedi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ (GES )

MHP Belediye Başkan Aday Adayı Ali Talıç; “Yenilenebilir Enerji Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımları kazandıracağız. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Enerji Müsaadesi alarak günümüzde, Ülkemizin en büyük problemi olan iklim krizi ile mücadelede kömür ve doğal gaza alternatif enerji kaynakları arasında yer alan, Yenilenebilir Enerji Güneş Enerji Santrali (GES) projeleri ile Devreye alacağımız Tesislerimizin elektrik ihtiyaçlarını karşılamak ve ilave elektrik ise Dereli Belediyesinin bütün taşınmaz binalarının ihtiyaçları ve sokak aydınlatmalarında kullanarak ekonomik olarak ciddi bir enerji tasarrufuna geçmiş olacağız. Yenilenebilir Enerji Güneş Enerji Santrali (GES) Projelerini Dereli Belediyesine ait binaların üzerine kurulacak olup aynı zamanda Tarıma elverişli olmayan Belediye ait taşınmaz ve arsalara yamaç kayalık vb. arazilerde değerlendireceğiz. Bu projemizde Dereli Belediyesi’nin ekonomisine katkıda bulunacak olup istihdamında önünü açacaktır. Milli Ekonomimize ve Dereli Belediyemize en büyük katkıyı sağlayacak projelerimizden bir tanesidir.”

“Bu projemizde yaklaşık en az 10 kişi istihdam edilecek olup uzun vadede tesisimizin geliştirilmesi ve büyümesi ile önümüzdeki süreçte ilave personel alımının da önü açılmış olacaktır” ifadelerini kullandı.

DERELİ BELEDİYESİ HAYVAN BARINAĞI VE REHABİLİTASYON MERKEZİ

Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi kazandıracağından söz eden Talıç; “Hayvan bakımevine getirilen hayvanların; ön muayeneleri yapılacak, kayıt altına alınacak, kısırlaştırma işlemi gerçekleştirilecek, gerekli tedavi ve aşılamaları yapılacak, ilan yöntemiyle sahiplendirme işlemleri gerçekleştirilecektir. Sahiplendirilemeyen hayvanlar gerekli bakım ve aşılamalarının yapıldığını gösterecek şekilde işaretlenerek, tekrar doğal ortamlarına bırakılmaları sağlanacaktır. Ayrıca doğal ortamlarında gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde besleme odakları kurularak hayvanların beslenmesine yardımcı olunacaktır. Dereli Belediyesi Modern Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi sayesinde sokak hayvanlarını hastalıktan, beslenme ve barınma ihtiyaçlarını karşılamış olacağız. İlçe Merkezinde bulunan ekmek fırınlarında biriken bayat ekmek ve kasap, lokanta. Restoranlarda dökülecek olan yemekleri kompost mama üretimi yaparak geri dönüşüm sayesinde Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezinde bulunan sokak hayvanlarımızın beslenme problemini çözmüş olacağız.”

“Bu projemizde yaklaşık en az 15 kişi istihdam edilecek olup uzun vadede Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezin geliştirilmesi ve büyümesi ile önümüzdeki süreçte ilave personel alımının da önü açılmış olacaktır” dedi.

KUŞLUHAN KALESİ DERELİ BELEDİYESİ SOSYAL TESİSİ

Talıç, Dereli Merkez sınırları içerinde, Kuşluhan Mahallesinde bulunan Kuşluhan Kalesini Tarım arazilerine zarar vermeden ve Doğal yapısını bozmadan Restorasyon çalışması ile gün yüzünde çıkararak Turizme kazandırılacağını söyledi. Talıç açıklamsına şu şekilde devam etti: “Kuşluhan Kalesi Dereli ilçesini Şebinkarahisar’a bağlayan yol üzerindedir. Şebinkarahisar - Dereli -  Giresun arasındaki kervan yolunu gözetlemek ve gelip geçen kervanları korumak için yapılmıştır.Kalenin ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Kuşluhan Kalesi, 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Uç beyi SeyyidVakkas Komutasındaki askerler tarafından ele geçirildiği söylenmektedir. Kuşluhan Kalesi yapılacak olan Restorasyon çalışmasının ardından Yerli ve Yabancı Turistlere ev sahipliği yaparak İlçe Ekonomisine ve Dereli Belediyesine katkı sağlayacaktır. Restorasyon çalışmalarına Yürüyüş yolları, Seyir Terası, Çay Bahçesi, Restoran, Modern Tuvalet ve Lavaboları, Piknik yapılabilecek Kamelya, Yöresel Ürün Satış Stantları vb. ilave İstihdama yönelik teşvik edici çalışmalar ile bölge halkımıza ciddi ekonomik katkıda bulanacak olup yerli ve yabancı turistlere Kuşluhan Kalemizin tanımını İlçe, İl, ve Ülke Geneline yaymış olacağız. Kazanan Dereli Olacak” ifadelerini kullandı.

GUSKUN TEPESİ SEYİR TERASI VE FESTİVAL ALANI

Sütlüce Mahallesi Zırhlıhan mevkiinde bulunan Guskun Tepesini Tarım arazilerine zarar vermeden ve Doğal yapısını bozmadan restorasyon çalışması ile gün yüzünde çıkaraklarını söyleyen Talıç bölgeyi turizme kazandıracağını aktardı. Talıç proje ilegili ifadelerine şu şekilde devam etti: “Guskun Tepesi Sahilden yaklaşık 30 km iç kısımda olmasına rağmen İlçemiz Dereli’den Deniz görülebilen Tepelerinden bir tanesidir. Yeşil Bitki Örtüsü eşliğinde doğa ile iç içe keyifli bir Karadeniz’i görme seyirini yaşatacağız. Çok eski yıllardan bu yana kısmen unutulmuş olsa da, her yıl Mayıs ayının 6’ncı günü burada Hıdırellez Şenlikleri düzenleniyordu. Eski kaybolan kültürlerimizi de geri kazanacağız. İlçenin, civar mahalle ve köylerin, denizin kuşbakışı muhteşem görüntüsünü izlemek için Yerli ve Yabancı Turistlere ev sahipliği yaparak İlçe Ekonomisine ve Dereli Belediyesine katkı sağlayacaktır. Restorasyon çalışmalarına Yürüyüş yolları, Seyir Terası,  Festival Alanı Çay Bahçesi, Restoran, Modern Tuvalet ve Lavaboları, Piknik yapılabilecek Kamelya, Yöresel Ürün Satış Stantları vb. ilave İstihdama yönelik teşvik edici çalışmalar ile bölge halkımıza ciddi ekonomik katkıda bulanacak olup yerli ve yabancı Guskun Tepesinin tanımını İlçe, İl, ve Ülke Geneline yaymış olacağız. Kazanan Dereli Olacak” şeklinde konuştu.

KADIN KOOPERATİFLERİ İLE ÜRETEN KADINLAR KAZANACAK

Kadınları da unutmayan Talıç Dereli Belediyesi Bünyesinde Kadın Kooperatifleri ve Üreten Kadınlar Kooperatifi kurulacağını söyledi. Kadın Kooperatifi ortaklarının ekonomik menfaatlerini, meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını işgücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardımlaşma ve dayanışma suretiyle sağlayıp korumak amacıyla kurulan bir işletme modeli olduğundan söz eden Talıç; “Kadınlara istihdam ve çalışma alanları sağlamak, kadınları sosyal açıdan güçlendirmek ve kadınların ortak sorunlarına çözüm bulmak Kadın Kooperatiflerinin kuruluş nedenleri arasındadır İlçemiz Dereli’de Bölgenin Üreten Kadınları içinEl becerileri eğitici kurslar düzenlenmesi, Geleneksel gıda, giyim, hediyelik eşya vb. ürünlerin üretimi ve pazarlanması, Engelli eğitimi ve bakımı, Yurt içi ve yurt dışında fuar, şenlik, sergi, kermes vb. etkinlikler düzenlenmesi sağlayacağız. İlimiz Giresun ve İlçemiz Dereli’nin tanıtımını üretilen ürünleri sergileyerek internet aracılığıyla mağazalar açarak bütçe olarak kadınlara gelir elde etmiş olacağız. Üretim Yapılacak Ürünler; Ev Makarnası (Erişti), Yufka, Kurutulmuş Meyve Çeşitleri, Turşu Çeşitleri, Konserve Salça Menemen Çeşitleri, Reçel Çeşitleri, Yaprak ve Karalahana (Pancar) Sarma Dolma Çeşitleri, Tarhana ve Yöresel Çorbalık Çeşitleri, Sirke Çeşitleri, Dikiş Nakış Çeşitleri, Köy Ürünleri,  Bölge Turizmine Özgü Sepet Üretimi, Ahşap Magnet – Anahtarlık Çeşitleri, buna benzer ürünleri Kadın Kooperatifi üretimini sağlayarak Kadınların iş gücüne katılımı, modern küresel ekonomilerde her açıdan katkıda bulunacaktır. Üreten Kadınlar Kazanacak.”

“Dereli Belediyesi olarak bu projede istihdamın da önünü açacaktır. Milli Ekonomimize ve Dereli Halkımıza en büyük katkıyı sağlayacak projelerimizden bir tanesidir” dedi.

DERELİ BELEDİYESİ MOBİL AŞEVİ VE İKRAM ARACI

Dereli Belediyesi Envanterine Mobil Aşevi ve İkram Aracı kazandıracağını söyleyen Talıç; “Daha önce Afet yaşamış bir ilçe olarak Ülkemiz genelinde, İlimiz Giresun ve İlçemiz Dereli başta olmak üzere acil durumlarda örneğin; doğal afet, sel, deprem, savaş nedeniyle yiyecek ihtiyacı olan kişilerin yiyecek ihtiyacını karşılayabilmek adına Dereli Belediyesinin Mobil Aşevi ve İkram Aracı hazır olarak ihtiyaç duyulan bölgelerde, İlimiz Giresun ve ilçemiz Dereli sınırları içerisinde hizmet vererek vatandaşlarımızın hizmetine sunulacaktır.”

“Mobil Aşevi ve İkram Aracında aşçı, aşçı yardımcısı, şoför, servis personeli koordinasyonundayemek pişirme üniteleri, sıcak üniteleri, soğuk hava deposu, jeneratör sistemi, gıda deposu, iç ve dış elektrik sistemleri, güvenlik sistemi, ısıtma soğutma ve havalandırma sistemleri, arıtma deposu, yakıt ve su tankı ve buzdolabı sistemi olacaktır.Mobil Aşevi ve İkram Aracı projemizde insanların gıda ihtiyaçları karşılamış olacağız ve vatandaşlarımıza yalnız olmadıklarını onlara hissettirmiş olacağız” dedi.

MODERN SU DEPOLARI

Belediye sınırları içerisinde bulunan mahallelerimizin doğal kaynak suyu olan bölgelerine Modern Su Depoları ve İtfaiye Su Alım Vana sistemleri ilave edeceğini söyleyen Başkan Aday Adayı Talıç; “Yenilenmesi gereken su hatlarının yenileme çalışmasını tamamlayacağız. İlçemiz Dereli’de yaz aylarında gurbetçilerimizin tatilleri ve ziyaretleri esnasında nüfus artışı görülmekte olup su tüketim oranı da artış göstermektedir. İlçemiz Dereli mahallerinde var olan su depoları yetersiz olup nüfus artışından kaynaklı talebe karşılık verememektedir. Bu nedenle ilave su depoları inşa edeceğiz. İnşa edilen su depolarının tahliye bölümlerine ilave olarak İtfaiye Su Alım Vana Sistemleri eklenecektir. Acil durumlardan kaynaklı Yangın esnasında itfaiye araçları ilçe merkezinde bulunan su ikmal bölümüne değil mahallerimizde yapılan İtfaiye Su Alım Vana Sistemleri olduğu bölgelerden ikmalini sağlayarak vakit kazanarak yangınlara daha hızlı ivedi bir şekilde müdahale etmiş olacaktır” ifadelerini kullandı.

YÖRESEL TAŞ FIRINLARI

Dereli Belediyesi Koordinasyonunda Mahallelerimizde ve Köylerimizde kaybolan Yöresel Ürünlerimizin Muhafazası için geçmişte atalarımız tarafından gelenek halinde yapılan Yöresel Taş Fırınların günümüze kadar dayanabilenlerini restore edeceğiz hiç olmayan Mahallelerimize de ihtiyar heyetinin ya da muhtar ve azaların tavsiye edeceği bölgelere planlayarak inşa edeceğini söyleyen Talıç; “Bu sayede çiftçilikle uğraşan Tarım Üreticilerimiz ve Vatandaşlarımız kış ayları için tüketecekleri meyve ve sebzeleri Yöresel Taş Fırınında kurutacakÖrneğin; fasulye, mısır, elma ve armut buna benzer ürünler başta olmak üzere ürünlerin kurutulması doğal ve sağlıklı beslenme alışkanlığımıza sağlamış olacağız” dedi.

Yöresel Taş Fırıncılığı atalarımızdan gelen bir gelenek olduğunu söyleyen Talıç,  “Gelenek ve göreneklerimize hep birlikte sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı. (Hakan Akbaş)