Tarımsal işletmelere daha fazla destek

Tarımsal işletmelere daha fazla destek

Tarımsal işletmelere daha fazla destek

IPARD II Sektörel bazlı tanıtım toplantılarının ilk ayağı Ordu-Giresun illerinde gerçekleşti.

Paydaşlar, başvuru sahipleri, faydalanıcılar, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörleri ve üst düzey yöneticilerin katılımıyla gerçekleşen toplantıda açılış konuşmaları Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı IPARD Yönetim Otoritesi Başkanı Osman Yıldız, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Muhammet Adak tarafından yapıldı.

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü IPARD Yönetim Otoritesi’nin IPARD Programı tanıtım sunumunun ardından, TKDK Giresun İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun Giresun’da gerçekleştirilen yatırımlar ve daha çok yatırımı destekleyebilmek adına İl Koordinatörlüğü tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

IPARD I ve IPARD II Programı kapsamında toplam yatırım tutarı 278,6 milyon lira olan 233 proje başvurusu aldıklarını dile getiren İl Koordinatörü Kurşun, 31,5 milyon lira hibe ödemesi gerçekleştirdiklerini ve yatırımların tamamlanmasıyla birlikte 101 milyon lira daha yatırımcılara ödeneceğini söyledi.

Giresun’da AB standartlarında hayvancılık tesisleşmesinde 23 işletmeyle 1350 BBHB (büyük baş hayvan birimi) kapasitesini çatı altına aldıklarını belirten Kurşun, “Önümüzdeki çağrılarda daha fazla sayıda işletmeyi destekleyerek, ilin 120 bin büyükbaş hayvan birimi varlığı için yüzde 5’lik örneklik seviyesine çıkmayı hedefliyoruz. İlimizde sadece yüzde 15’lik alanında traktör kullanımı imkan dahilinde iken, yüzde 85’lik alanda gerek kesif yem gerekse kaba yem temininde nakliye masrafları ortaya çıkmaktadır. Bu maliyetin önüne geçebilmek adına yüzde 20 ile yüzde 80 eğimli arazilerde en az 2 metre genişlikte oluşturulacak teraslarda yem bitkileri üretimi yapılabilmesi için diğer yatırımcılarımızla Doğankent yolu Bedrama Kalesi eteğinde örnek teraslama çalışmaları gerçekleştirdik. Yine Karadeniz bakılı meralarda ihtiyaç fazlası alanlarda prefabrik ahırlar, ağıllar yapılmasına müsaade edecek uygulamaların ilde geliştirilmesi ve köy dışı sürü sahiplerine kiralanamayan alanların biçilip ücretinin il mera komisyonuna yatırılması adına çalışmalar yürüttük” dedi.

 

Kurşun, il genelinde monokültür olarak yetişen, potansiyeli en yüksek ve tek meyvenin fındık olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

 

“İlin yaklaşık 150 bin ton fındık işleme kapasitesinin yüzde 36’lık  (55 bin ton) kısmı olan 13 fındık işleme tesisine hibe desteğinde bulunduk. Ülkemizde ilk 10 tesis arasına giren, üretim ve avlanma kapasitesini karşılayabilecek büyüklükte balık işleme tesisini IPARD hibeleri ile Giresun’a kazandırmış bulunmaktayız. İlimizde bulunan aktif kovan sayısı 120 bin adet. Arıcılık sektöründe 116 arıcılık projesine destek vererek yaklaşık 29 bin adet kovanla, kovan sayısını yüzde 25 artırmış olacağız. Katma değerli ürünlerde özellikle pestil köme üretim tesisleri ön planda olmak üzere; 4 adet pestil köme tesisi, 3 adet süt işleme tesisi, 2 adet unlu mamuller ve 1 adet ceviz kırma tesisi, zanaatkarlık sektöründe ise 5 adet ahşap atölyesi, 2 adet tekstil atölyesi ve 2 adet mermer atölyesi yatırımlarını destekledik, etap etap da desteklemekteyiz.”

Giresun’da turizm işletme belgesine sahip 48 konaklama tesisinin 26 tanesinin TKDK tarafından sağlanan IPARD Hibeleriyle kurulduğunun altını çizen Kurşun, ilin toplam yatak sayısını bin 513’ten 2 bin 425’e çıkardıklarını ve yüzde 38 kapasite artışı sağladıklarını söyledi.

Kurşun, özellikle yaylalarda ihtiyaç duyulan kütük ev pozunun 42 il içinde Giresun İl Koordinatörlüğü olarak talep ettiklerini ve talepleri doğrultusunda destek kapsamına alındığını dile getirerek, yenilenebilir enerji sektöründe de Giresun’da ulusal şebekeye bağlı 3125 kW’lık GES kurulumunun 1500 kW’sını destekleyerek, yüzde 48’lik yatırıma katkıda bulunduklarını da belirtti.

Toplantı, sektör bazlı gerçekleştirilen tanıtım sunumlarının ardından, IPARD faydalanıcılarının tecrübe aktarımı ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Muhammet Adak’ın genel değerlendirmesi ve kapanış konuşmasıyla son buldu.