Tirebolu’nun eğitim tarihi kitaplaştırıldı

Tirebolu’nun eğitim tarihi kitaplaştırıldı

Tirebolu’nun eğitim tarihi kitaplaştırıldı

 

Tirebolulu Araştırmacı-Yazar Ayhan Yüksel, yeni bir kitap daha yayımlayarak, ilçenin eğitim tarihine ışık tuttu.

 

Ayhan Yüksel’in, “Tirebolu Eğitim Tarihi” adını verdiği 384 sayfalık kitap, Tirebolu Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin katkılarıyla ilçenin kültür hayatındaki yerini aldı. Araştırmacı-Yazar Yüksel’in, uzun zamandır hazırlamakta olduğu kitap, Sıbyan Mektebi’nden İletişim Fakültesi’ne kadar Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Tirebolu özelinde yaşanan gelişmeleri, akıcı bir dille okurlarına sunuyor.

 

Kitapta, Tirebolu halkının okullaşmaya ve eğitime verdiği öneme dikkat çekilirken; halkın zihninde yer etmiş öğretmenler ve öğrencilerle, istatistiki veriler, Halkevi çalışmaları da yer alıyor. Kitapta ayrıca, ilçe merkezinde bulunan tarihi Dumlupınar, Sakarya ve Kazım Karabekir İlkokulları ile Karakaya Bölgesi’nde yer alan Ortacami Yatılı Bölge Okulu gibi eğitim kurumlarındaki kadroların camiaya sunduğu önemli katkılar ele alınıyor.

 

Kitabın tanıtım yazısında ise “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Tirebolu özelinde eğitimde yaşanan gelişimleri ele almak üzere hazırlanan bu kitap, Sıbyan mektebinden modern eğitime başlangıç teşkil eden ibtidâî ve rüşdiye mekteplerini, buralardan gelinen ortaokul ve liseleri, Meslek Yüksek Okulu’ndan İletişim Fakültesine kadar okullaşma sürecini incelemektedir.

Tirebolu gibi o dönem için küçük bir kasaba özelliği gösteren bir yerde, halkın okullaşmaya verdiği önem, Osmanlı modernleşmesinin taşraya yansıyan görünüşü itibarıyla da dikkat çeker. Sadece ilk eğitim düzeyinde değil yüksek eğitime geçişin bir basamağı olarak orta dereceli okul talepleri, Tirebolu ahalisinin okullaşmaya ve eğitime verdiği değer yanında eğitim bilincinin yaygınlaşmasıyla da ilgilidir.

Bu kitapta halkın zihninde yer etmiş öğretmenler ve öğrenciler, istatistiki veriler Halkevi çalışmaları, Dumlupınar, Sakarya, Kazım Karabekir ve Ortacami Yatılı Okulu, günümüz eğitim camiası kadrosu başlıca konuları oluşturmuştur. Böylece eğitimle ilgili olarak geçmişle gelecek arasındaki bağlar ve zihniyetteki değişim süreçleri ortaya konmaya çalışılmıştır” deniyor.