TMO fındık fiyatını revize etmeli

TMO fındık fiyatını revize etmeli

TMO fındık fiyatını revize etmeli

Yeni Bir Dünya Sanayici ve İşadamları Derneği (YENİAD) Giresun Şube Başkanı Ahmet Bayram, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık alım fiyatlarını revize etmesi gerektiğini ifade ederek, “Fiyat üreticinin teşviki, piyasa istikrarının sağlanması için en az 28 lira olmalıdır” dedi.

Bayram, yaptığı açıklamada, 2020 fındık taban fiyatının açıklandığı günlerde dolar kurunun 7 liranın altında Euro’nun ise 8 lira bandında olduğunu hatırlattı.

Doların bugünlerde 8.5 lira, Euro’nun ise 10 lirayı bulduğunu kaydeden Bayram, “1 Eylül 2020-31 Ekim 2020 fındık ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 41, döviz girdisinde ise yüzde 37 oranında düşüşler göstermektedir. İhracattaki düşüş bölgesel istihdamı olumsuz etkilemiş birçok kırma kavurma tesisi düşük kapasite çalışmak zorunda kalmış, işsizlik artmıştır” ifadesinde bulundu.

Bayram, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık alım fiyatlarını revize etmesi gerektiğine işaret ederek, şunları aktardı:

“Bugünlerde serbest piyasada 23 ile 26.5 lira arasında değişen fındık fiyatları TMO’nun açıkladığı 21 ve 22.5 liranın üzerinde olsa da serbest piyasada en azından dengeleyici unsur icra eden ofis güncel şartlar gereği fındık alım fiyatlarını ivedilikle yükselterek revize etmelidir. Fiyat üreticinin teşviki, piyasa istikrarının sağlanması için en az 28 lira olmalıdır.

 Ferrero gibi işletmelerle rekabet edebilecek uluslararası tanınırlığı tecrübesi olan işletmelerimiz desteklenmelidir. Fiskobirlik’e stratejik kurum statüsü verilmeli. Doğrudan gelir desteği dekara değil, ürüne verilmeli.”