Validen kadın kooperatifi çağrısı

Validen kadın kooperatifi çağrısı

Validen kadın kooperatifi çağrısı

 

Giresun Valisi Enver Ünlü, “Giresun Valiliği olarak Kadın Kooperatiflerinin güçlendirilmesi, sürdürülebilirliklerinin sağlanması, kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi ve görünürlüklerinin arttırılması için gerekli tüm faaliyetlerin yerine getirilmesi hususlarının takipçisi olmaya devam ediyoruz” dedi.

 

Vali Ünlü, yaptığı açıklamada, kadın kooperatiflerinin çoğalması ve katılımcılarının artmasının; kadınların daha güvenilir ve iyi çalışma koşullarına ulaşmasına, finansal hizmetlere erişmesine ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddete çözüm üretilmesine katkı sağlayacağı inancında olacaklarını belirtti.

 

Ünlü, “Giresun olarak kadına yönelik şiddet ile mücadelede Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve adli mercilerce iş birliği içerisinde şiddetin önlenmesi ve kısa zamanda müdahale edilebilmesi hususlarında var gücümüz ile çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Paydaş kuruluşlar ile koordinasyonun sağlanmasında tüm çalışmalarımızı büyük bir özveri ile yerine getirmekteyiz. Giresun Valiliği olarak Kadın Kooperatiflerinin güçlendirilmesi, sürdürülebilirliklerinin sağlanması, kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi ve görünürlüklerinin arttırılması için gerekli tüm faaliyetlerin yerine getirilmesi hususlarının takipçisi olmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

 

3 ADET KADIN KOOPERATİFİ KURULDU

 

2020 yılı içerisinde pandemi sebebi ile çalışmalar sınırlandırılırken yapılan bu çalışmaların sonucunda Giresun’da üç adet kadın kooperatifleri kuruldu.

 

Tamzara Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi:

İlimizde kurulan ilk kadın kooperatifidir. 2019 yılında kurulmuş olup kooperatif başkanı Hatice Sevgi Üstündağ’dır. 23 kadın ortağı bulunan kooperatif ‘Tamzara Mahallesi Muharrem Özsan Caddesi No:53/4 Şebinkarahisar/Giresun’ adresinde faaliyetini sürdürmektedir. Kooperatifin faaliyet alanları doğadaki ürünlerin üretim ve pazarlamasını sağlamak olup gıda (Ceviz, lavanta, kantaron yağı, alıç, üzüm sirekesi) ve tekstil (Hediyelik eşya, el yapımı oyuncak, el işleri vb.) alanlarında faaliyetini sürdürmektedir. Şu anda Tamzara Mahallesi'nde Pazar günleri kurulan Ekolojik Pazar'da satış yapılmaktadır. Ticaret Bakanlığı'nın Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı (KOOP-DES) kapsamında hazırladıkları Makine/Ekipman Alımı ile ilgili projesi Merkez Proje Komisyonu tarafından kabul edilmiş olup, hibe desteği almaya hak kazanmıştır.

 

Soğukpınar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi:

2020 yılında kurulmuş olup kooperatif başkanı Leyla Geçal’dır. 7 kadın ortağı bulunan kooperatif ‘Merkez Mahallesi Delen Caddesi No:26 Soğukpınar Beldesi Espiye/Giresun’ adresinde faaliyetini sürdürmektedir. Kooperatifin faaliyet alanları doğada kendinden yetişen ürünlerin (çilek, kekik vb.) üretim ve pazarlamasını yapmak olup sadece gıda üzerine faaliyette bulunmaktadır. Pandemi nedeniyle şu an satış-pazarlama süreci sadece sosyal medya üzerinden yapılmaktadır. Kooperatif yer konusunda ve Makine/Ekipman konusunda sıkıntı yaşamaktadır (Örneğin kurutma makinesi gibi). Kooperatif herhangi bir kurumdan destek almamıştır.

 

Giresun Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi:

2020 yılında kurulmuş olup kooperatif başkanı Gülcan Günaydın’dır. 9 kadın ortağı bulunan kooperatif ‘Çınarlar Mah. Fevzi Paşa Caddesi Jandarma Okulu Sokak No:5 Merkez/Giresun adresinde faaliyetini sürdürmektedir. Kooperatifin faaliyet alanları gıda, hediyelik, eşya, el işleri olup yöresel ürünlerin ve kadınların evde yaptıkları ürünlerin üretim ve pazarlamasının yapılması planlanmaktadır. Aktif faaliyetleri bulunmamaktadır. Belediye menşeili oldukları için işlemleri Belediye tarafından yürütülmektedir. Kooperatif herhangi bir kurumdan destek almamıştır.