Esnaf ek tedbir paketi bekliyor

Esnaf ek tedbir paketi bekliyor

Esnaf ek tedbir paketi bekliyor

 

Giresun Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ali Kara, “İkinci dalga ve sonrasında alınan kapatma kısıtlama kararları ilk dönemki tedbirlere göre esnafı çok daha mağdur etmesinden korkmaktayız. Esnafın ayakta kalabilmesi için pandemi süresince kullanmış olduğu krediler de faizsiz makul bir süreye ertelenmelidir” dedi.

 

Kara, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ekonomik destek paketinin salgın nedeniyle çok büyük kayıplar yaşayan esnafı bir nebze olsun rahatlatacağını ancak neyi ne zaman alacaklarının ve nasıl olacağının merakla beklendiğini dile getirdi.

Esnaf ve sanatkarların korunması ve kollanmasına yönelik tedbirlerin ihtiyaca cevap verecek şekilde alınacağına inandıklarını kaydeden Kara, “Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan bu bulaşıcı salgın hastalık maalesef mart ayından itibaren okullara endeksli olan meslek dallarımızla iştigal eden okul servislerini, kantinleri kırtasiyeleri ve fiziken açık fiilen kapalı olan kahvehaneler, kıraathaneler, internet kafeler, düğün salonları, halı sahalar, yalnızca paket servisle sınırlandırılmış restoran ve lokantalar, pastaneler, kafe gibi işletmelerimiz zorlu bir süreç yaşamaktadırlar” ifadesinde bulundu.

Kara, önümüzde çetin bir kışın esnafı beklediğini alınacak yeni tedbir ve desteklerle esnafların ayakta kalmasının sağlanması gerektiğine dikkat çekerek, şunları belirtti:

“Hükümetimizin açıklamış olduğu paket tüm küçük esnafın tamamını kapsamalı ki bu aşamada yeni mağdurlar yaratılmamalıdır. Ayrıca ikinci dalga ve sonrasında alınan kapatma kısıtlama kararları ilk dönemki tedbirlere göre esnafı çok daha mağdur etmesinden korkmaktayız. Esnafın ayakta kalabilmesi için pandemi süresince kullanmış olduğu krediler de faizsiz makul bir süreye ertelenmelidir. Salgın süresince esnaf tüm birikimlerini kendini kurtarabilmek için kullanmış yeterli olmayınca krediye sarılmış, ancak çektiği kredileri ödeyecek parayı kazanamadan ikinci tedbir uygulamaları gelince kredi taksitlerini ödeyememe ile karşı karşıya kalmıştır. İşte bu kritik sürecin atlatılabilmesi için kredi taksitlerinin makul bir süreyi kapsayacak şekilde faizsiz ertelenmesi esnafın önünü açacak olması nedeniyle yetkililerin bu konuyu ivedilikle çözmelerini beklemekteyiz.”