Esnaf odalarından “Yerel esnafına sahip çık” çağrısı

Esnaf odalarından “Yerel esnafına sahip çık” çağrısı

Esnaf odalarından “Yerel esnafına sahip çık” çağrısı

 

 

Giresun Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (GESOB) Başkanı Ali Kara, “Kontrolsüz açıldıkları gibi fiyatları da kontrolsüz ve denetimsiz olan market zincirlerine Sayın Cumhurbaşkanımız dur demelidir. Seçim öncesi esnafın yanında olacaklarına dair söz veren belediye başkanlarımıza, ‘gün bugündür esnafını destekle ve esnafının yanında ol’ çağırısını yapıyoruz” dedi.

Kara, yaptığı açıklamada, GESOB olarak Hükümeti ve yerel yönetimleri küçük esnafı marketlere karşı korumak ve yaşatmak için harekete geçmeye davet ettiklerini belirtti.

 

Türkiye’de marketçilik kontrolden çıktığını, sadece esnafı değil Türkiye’nin ekonomisini de tehdit etmeye başladığını kaydeden Kara, “Nerede 3-4 esnaf bulunsa hemen yanı başına gece kondu gibi market açılıyor. Bu anlayışa ve haksız rekabet ortamına artık yeter dur deme zamanı gelmiştir. Hükümetimiz artık köylere kadar inen küçük esnafı yok etmek için Türkiye’yi ahtapot gibi saran zincir marketlere karşı Anayasa’nın 173.ncü maddesini devreye sokarak uygulama aşamasında esnafa daha fazla hissettirmelidir” ifadesinde bulundu.

 

Kara, her sokak ve caddelere birden fazla zincir marketlerin açıldığını ve her şeyi sattıklarına dikkat çekerek, “Bunlar yerel esnaflara büyük darbeler vuruyor ayrıca bu marketlerde fiyat aldatmacaları yapılmakta ve tüketicilerimiz aldatılmaktadır. Esnaf ve sanatkarlar ekonominin ayakta kalması için kesin olarak desteklenmeli, hükümet marketler yasasını düzenleyerek haksız rekabeti önlemelidir” diye konuştu.

 

Seçimler öncesi tüm siyasilerin her esnafı ziyaret ederek bu sorunun esnafın lehinde çözüleceği taahhüdünde bulunmalarına rağmen, kalıcı bir çözümün çıkmadığına değinen Kara, şu çağrıyı yaptı:

 

“Türkiye’nin büyümesi ve gelişmesi için hiçbir faydası olmayan, istihdam oluşturmayan, açıldıkları yerde sadece çöplerini bırakan ve sıcak parayı il dışına ve yurt dışına taşıyan market zincirlerine kalıcı bir çözüm bulunmalıdır. Kontrolsüz açıldıkları gibi fiyatları da kontrolsüz ve denetimsiz olan market zincirlerine Sayın Cumhurbaşkanımız dur demelidir. Esnafın yok edildiği yerde ekonomide yok edilir. Esnafın yaşatıldığı yerde ülke kalkınır.

Hükümetimizin marketler yasası çıkarma çalışmaları sürecinde yerel yönetimler ve belediyeler seçmenlerinin yok olmasını önlemeli en azından zincir marketlere birden fazla şube açma ruhsatı vermemelidir. Seçim öncesi esnafın yanında olacaklarına dair söz veren belediye başkanlarımıza gün bugündür esnafını destekle ve esnafının yanında ol çağırısını yapıyoruz.”