İçme suyu projeleri meclis gündeminde

İçme suyu projeleri meclis gündeminde

İçme suyu projeleri meclis gündeminde

 

Giresun İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Mehmet Yılmaz, içme suyu barajlarının yapılmaması halinde tüm dünyada olduğu gibi Giresun’da da gelecek yıllarda susuzluğun kaçınılmaz olacağını belirtti.

 

Yılmaz, İl Genel Meclisinin ocak ayı oturumları öncesi gündem dışı söz alarak Giresun’daki gölet ve içme suyu sorunlarına değindi.

 

DSİ Trabzon 22. Bölge Müdürlüğünün son 10 yılda Trabzon’a Atasu Barajını ve Gümüşhane’ye Bahçecik Barajını yaptığını hatırlatan Yılmaz, Giresun’un en prestijli projesi olan İkisu Barajı Projesini ise HES’e dönüştürdüğünü söyledi.

 

Yılmaz, gelecek yüzyılın en büyük savaşlarının, su yüzünden olacağının tüm bilim çevrelerinin ortak öngörüsü olduğuna dikkat çektiği konuşmasında, “Küresel ısınma, iklim değişiklikleri ve kuraklık özellikle su kaynaklarımızın verimli bir şekilde değerlendirilmesini ve içme suyu barajlarını daha fazla öne çıkarmaktadır. Bu bağlamda öncelikle Dereli, Keşap, Giresun Merkez, Bulancak ilçelerimizin içme suyu geleceği için 50 yıl önce düşünülen eskisi Annakkaya, yenisi İkisu olan içmesuyu barajı ile yine Batlama köylerimiz için İnişdibi köyünün yukarısındaki gölet projesini iktidara ve DSİ’ye sormaya devam edeceğiz” dedi.

 

DSİ tarafından Şebinkarahisar, Alucra ve Çamoluk ilçelerine yapılan 18 adet projenin çoğunun sulama göleti projesi olduğunu belirten Yılmaz, “Bu projelerden Şebinkarahisar ilçemizdeki 4 göletten Şaplıca durduruldu. Alucra ilçemizdeki 5 göletten Karabörk patladı, su tutmuyor. Aktepe durduruldu, Yeşilyurt durduruldu. Çamoluk ilçemiz de ise, Karadikmen göleti bitti ama su kaçırıyor ya da su tutmuyor. Kutluca gölet bitti ama kanalı yok. Akyapı bitti, kanalı yok. Alısız bitirildi, kanalı yok” diye konuştu.

 

Mehmet Yılmaz, konuşmasında ayrıca şunları dile getirdi:

 

“DSİ yatırımlarında kamu zararı olarak ortaya çıkan su tutmama olayının en büyük nedeninin, kurum tarafından denetim ve kontrolün yeterli yapılmaması sonucu olduğu, özellikle killi dolgular ve bu iş için düz silindirlerin kullanılması olarak açıklanmakta, bunun için de mutlaka keçi ayaklı silindirlerin kullanılması gerektiği ifade edilmektedir.

 

Görüldüğü gibi başta içme suyu barajları olmak üzere DSİ 22. Bölge Müdürlüğü yatırımlarında üvey evlat muamelesi gören Giresun’un bu sahipsizliğini, sonuç alana dek dile getirmeye devam edeceğiz. Önceki adı ‘İkisu HES Tesisi ve İçme Suyu Projesi’ olan ancak içme suyunu sadece HES’i kamufle etmek için kullandırıp Giresunluyu aldatanlardan hesap sormak da elbette hakkımızdır.”