Kümbet’ten “çevreyi koruyalım” çağrısı!

Kümbet’ten “çevreyi koruyalım” çağrısı!

Kümbet’ten “çevreyi koruyalım” çağrısı!

 

Çevre farkındalığının artırılması ve çevre kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla, çeşitli etkinliklerle kutlanan "5 Haziran Dünya Çevre Günü" münasebetiyle Giresun’da gerçekleştirilen etkinlikler Giresun ve Dereli ilçesinde yapıldı.

Giresun’da düzenlenen ilk etkinlik; Belediye Başkanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından Gemilerçekeği Mahallesindeki Botanik Bahçesi’nde gerçekleştirildi. Vali Enver Ünlü’nün de katılımıyla, Giresun Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı ve Giresun Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü Sualtı Arama Kurtarma ekipleri denizde çöp topladı. Sahilde ve denizde toplanan çöpler ayrıştırılarak çöp kutularına konuldu.

 

Ardından Dereli ilçesi Kümbet Köyü Aymaç Tabiat Parkı’nda, çöp toplama ve temizlik etkinliği gerçekleştirildi.

Etkinliklere t iştirak eden Vali Ünlü, yaptığı paylaşımda; “Doğa bizim yaşayabileceğimiz tek alan. El birliğiyle dünyamızı koruyarak gelecek kuşaklara tertemiz yarınlar bırakmak temennisiyle; 5 Haziran Dünya Çevre Günü'müz kutlu olsun” dedi.

 

Çevreci bir ulaşım aracı olan bisikletle düzenlenen etkinliği takip eden Vali Ünlü, “Doğa, Giresun ve bisiklet birbirine çok yakışıyor. Bisiklet ve çevre arasında güçlü bir bağ var. Bugüne pedallayarak başladık; çünkü bisiklet en çevreci, en ekonomik ve en sağlıklı ulaşım aracı” diyerek yaptığı paylaşımın ardından, Botanik Bahçesi’nde düzenlenen denizden dalgıçlarla atık toplama etkinliği ile ilgili olarak da “Denizimize sevgimizi bırakalım, çöpleri değil. Sahil Güvenlik Komutanlığımızın ve Belediyemizin dalgıçlarıyla denizimizden temizlediğimiz atıkları geri dönüşüme kazandırdık. Unutmayalım, doğa bize miras değil emanettir!” paylaşımı yaptı.

Dereli ilçesi Kümbet Köyü Aymaç Tabiat Parkı’nda düzenlenen çöp toplama etkinliğine katılan Vali Ünlü, “Bizler toprağın, yeşilin ve mavinin dostlarıyız. Kümbet'teyiz. Daha yeşil, daha mavi bir gelecek için farkındalık oluşturmak istiyoruz. Çevreye karşı oldukça duyarlı olmalı, kaynaklarımızı bilinçsizce tüketmemeli, geri dönüşüm konusunda hassasiyet göstermeli ve her türlü israftan kaçınmalıyız. Sıfır atık hedefiyle tabiata sahip çıkıyoruz. Çocuklarımızla, gençlerimizle birlikte kolları sıvayarak doğaya bırakılan atıkları topladık. Çevremizi hep beraber koruyup, kollayalım; bir gün değil, her gün duyarlı olalım” diyerek, çevre konusundaki hassasiyetini sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarda dile getirdi.

 

VALİ ÜNLÜ: “AYDA EN AZ BİR KEZ BU ETKİNLİĞİ YAPACAĞIZ”

 

Vali Ünlü, yaptığı açıklamada “Bugün Dünya Çevre Günü çevremizin hızla alarm verdiğini deniz salyalarından, çevremizden görebiliyoruz. Dünya Çevre Günü münasebetiyle çevre gönüllülerini bu harekete destek vermeye çağırıyoruz. Bu doğayı, çevreyi biz kirlettik, temizliği de beraber yapacağız. Ayda en az bir kez bu etkinliği yapacağız. Bizi sık sık yaylada, sahilde parklarda çöp toplarken göreceksiniz. Bütün doğaseverleri, bütün Giresunlu hemşehrilerimizi bu etkinliğe destek vermeye davet ediyoruz. Ama sadece sosyal medyadan değil, evlerinden değil bizim gibi çevreci yeşil yeleklerini giysinler. Hem spor yapmış oluruz hem de kirlettiğimiz çevreyi temizleriz” diyerek, şunları belirtti:

 

“BUGÜNDEN TEDBİR ALMAMIZ LAZIM”

 

Biz dünyayı atalarımızdan miras değil, gelecekten ödünç aldık. Çocuklarımıza daha yaşanabilir, daha güzel, daha temiz, daha dengeli daha yeşil bir dünya bırakabilmek için bu günden tedbir almamız lazım. Bakın bu salgın döneminde emisyon miktarlarında ciddi düşüşler oldu. Tabiat, çevre kendini toparlamaya başladı. Ama bir taraftan da küresel ısınma, buzulların hızla erimesi, denizlerimizin hızla kirlenmesi, denizdeki canlı ve balık türlerinin yok olması gibi, denizlerde kirli tabakaların oluşması gibi sorunları önlemek için ciddi bir şekilde eyleme geçilmesi gerekmektedir.

 

“KAYNAĞINDA GERİ DÖNÜŞÜM ZORUNLU HALE GELECEK”

 

Tabi ki piknik yapmak, deniz kenarlarındaki park ve bankları kullanmak en tabi hakkımız, buralar vatandaşlarımız için yapıldı. Vatandaşlarımız her şeyin en iyisine layık. Anayasamız da ‘herkes sağlıklı dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir’ diyor. O zaman vatandaşlarımızın ve diğer insanların bu haklarına ve hukukuna saygı duyarak çevreyi kirletmeden, yaptığımız bütün etkinliklerin sonrasında yanımızda götürdüğümüz atıklarımızı çevreye atmayarak, bunun yerine çöp kutuları ve geri dönüşüm kutularına atalım. 31 Aralık 2021 tarihi itibariyle de kaynağında geri dönüşüm zorunlu hale gelecek. Bunu da şimdiden tüm kamuoyu ile paylaşıyorum.”