Tığlı tarımsal desteklerin açıklanmasını istedi

Tığlı tarımsal desteklerin açıklanmasını istedi

Tığlı tarımsal desteklerin açıklanmasını istedi

 

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “2022 bütçesinden yapılacak 2021 tarım destekleme ödemeleri çiftçi ürününü ekip diktikten, hasat edip sattıktan hatta gelecek yılın ürünü için çalışmaya başladıktan sonra dahi açıklanmadı. İktidar bir an önce tarımsal destekleri açıklamalı” dedi.

Milletvekili Tığlı, “İnsanca yaşayacağı bir gelire sahip üretici demek aynı zamanda tüketicinin mutfağına uygun fiyatla ürün girmesi, fahiş fiyatla mücadele, kırsaldan kente göçün durması demektir. İşte tarım sektörü bu sebeple stratejik kabul edilir” diyerek, şöyle devam etti:

 

“Bakanlık verileri üretim maliyetlerinin, raflardaki fiyat artışından 3-4 kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Yüksek girdi maliyetlerinin önüne geçmek üzere tarımsal desteklemeler de aynı oranda artırılmalıdır. Fındık üreticisi de 4 katı artan girdi maliyetlerine rağmen ürününü şu anda geçen yılla aynı fiyattan satıyor. İktidarın izlediği yanlış fındık politikasını her fırsat bulduğunda alkışlamaya hazır grup şimdi kafasını kuma gömdü, pazarlanan algıyla piyasadaki gerçeğin birbiriyle örtüşmediği çabuk ortaya çıktı.”

 

“GIDA KRİZİ GELECEKTE YAŞANACAK EN ÖNEMLİ SORUNDUR”

 

Konuyu TBMM gündeme taşıyan Necati Tığlı, “Tarımsal faaliyetlerin ve üreticinin desteklenmesinin taşıdığı önem dünyanın yakın gelecekte yaşayacağı en önemli sorunlardan biri olarak, gıda krizinin gösterildiği bir dönemde ve ülkemizde gıda enflasyonunun gündemi belirlediği bu günlerde bir kez daha öne çıkmıştır” ifadesinde bulundu.

 

Tığlı, tarım sektörünün stratejik kabul edilmesinin temel sebebinin vatandaşların gıda ihtiyaçlarının karşılanmasının önceliği olduğunu dile getirerek, şöyle dedi:

 

“Çiftçiler insanca yaşayacakları bir gelire kavuşması tüketicinin sofrasına daha uygun fiyatla ürünlerin konmasını sağlayacağı gibi, kırsal kesimde hayatı canlı tutmaktan tutunuz da en üretken çağında milyonlarca genç nüfusun büyük şehirlere göç etmek zorunda kalması karşısında en etkin çözüm olacaktır.

 

2021 ürünü tarım destekleri ödemelerinin hangi ürün için ne kadar olacağı geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine açıklanmamıştır. 2022 bütçesinden yapılacak ödemelerin çiftçinin ürününü ektikten, diktikten, hasat ettikten ve hatta sattıktan sonra halen açıklanmamış olması İzmir Bayındır’da ‘Küçük Menderes Havzası Tarım ve Orman Sektör Buluşması’nda yaptığınız konuşmada çiftçimizin ‘biz zarar ediyoruz’ dediği bir ürün yok, toplumda eğer kayrılan bir kesim varsa çiftçi kesimidir.” 

 

“2020 TARIMSAL DESTEKLERİ NE ZAMAN AÇIKLAMAYI DÜŞÜNÜYORSUNUZ?”

 

Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yönelttiği sorular şunlar:

 

“Artan gıda enflasyonu karşısında üreticinin tarımsal üretime daha fazla yöneldiğine ilişkin Bakanlığınızın tespitleri var mıdır?

 

Önümüzdeki yılın 2022 tarımsal üretimi için hazırlık yapan, tarlasında çalışmaya çoktan başlamış üreticimize daha bu yılın tarımsal üretim desteği sağlanacağının açıklanamamış olması toplumda kayırılan bir kesim varsa çiftçidir söyleminizle bir çelişki yaratmakta değil midir? Bu gecikme çiftçinin kayrıldığına mı unutulduğuna mı işaret ediyor?

 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2021 Temmuz ayı verilerine bakıldığında çiftçinin kullandığı en önemli girdilerden raflarda yer alan tarımsal ürünlerdeki fiyat artışının 3-4 katı olduğu görülmektedir. Tarım sektörü ve tarımsal üretim açısından yüksek girdi maliyetlerinin önüne geçmek üzere desteklemeler de aynı oranda artırılacak mıdır?

 

Girdi fiyatlarının dövizdeki artışa bağlı olarak sürekli arttığı, yine girdi maliyetlerinin tarımsal ürün fiyatlarına göre dört katı arttığı bir süreçte desteklerin henüz açıklanmamış olması çiftçinin ‘biz zarar ediyoruz’ dediği bir ürün yok görüşünüzden mi kaynaklanıyor? 2020 tarımsal destekleri ne zaman açıklamayı düşünüyorsunuz?”